EMDR er en evidensbaseret terapeutisk tilgang, som kan anvendes til behandling af traumerelaterede problemstillinger, PTSD, ængstelse, depression og andre følelsesmæssige problemstillinger. Således kan psykiske problemer, der er opstået som følge af mange ”små”, men ubehagelige hændelser, med fordel behandles med EMDR.

Metoden er også anvendelig i forhold til at behandle traumer hos mennesker med autisme og kan give en anden indgang til kroppen end samtale.

Oplevelser af særlig belastende karakter er vanskelige for vores psyke at bearbejde på naturlig vis, og derfor lagrer de sig som oftest i en ubearbejdet form i vores nervesystem. Det kan spænde ben for os på mange måder i vores dagligdag, fordi ubehaget kan vækkes til live af f.eks. sansninger fra kroppen, eller fordi noget i omgivelserne minder om de oprindelige oplevelser. Når vi bliver trigget, er det nærmest som om, vi står lige midt i de smertelige oplevelser igen, og det kan være vanskeligt at få ro på sig selv efterfølgende.

Målet for EMDR er at skabe betingelser for, at den blokerede energi, der har lagret sig fra fortiden, kan bearbejdes og integreres på naturlig vis i vores erindring, så vi kan tænke tilbage på oplevelsen uden at overvældes af ubehag i kroppen, og vi kan forbinde os med positive tanker om os selv. 

Billedligt talt er jeg i min traumetænkning inspireret af Kintsugi, som er en japansk teknik til at reparere ødelagt keramik, hvor skårene samles med lim i guld. Filosofien bag teknikken handler om at se skønheden i det uperfekte forstået på den måde, at når de ødelagte dele sættes sammen på ny, skabes der et hele, der er smukkere, end det var før.

 

På lignende vis handler traumeterapi om, at brud på sjælen – eller dårligt integrerede dele af selvet – bliver omfavnet og transformeret til en ny indre tilstand af styrke, skønhed og autenticitet.


Out of suffering have emerged the strongest souls